"De plaats waar ik vandaan kom, verschilt enorm met de plek die het nu is."

Samenstellingen zijn tijdelijk. Voor sommige delen uit het verleden is een plek in de toekomst. Andere worden weggenomen of vergaan. Het proces van deze veranderingen verbeeldt de tijd. De tijd is voor iedereen anders. Wat voor de een vooruitgang betekent, is voor de ander juist achteruitgang. Een minuut kan in een flits voorbij zijn en een eeuwigheid duren.

In mijn werk als fotograaf, schrijver en curator leg ik verbanden tussen wat is en wat is geweest. Toen ik klein was, logeerde ik vaak bij mijn opa en oma. Mijn opa was een verwoed amateurfotograaf. In de kast op zolder was een schat aan foto's, dia's en filmmateriaal. Op regenachtige dagen keek ik hoe mijn grootouders opgroeiden en kinderen kregen, mijn moeder ouder werd en ik als baby was. Met de beelden kon ik heen en weer reizen in de tijd.

Sinds 1999 leg ik met mijn fotografie tijd vast. Voortdurend komen de streek en de mensen met wie ik opgroeide terug. Door steeds naar dezelfde plekken terug te keren, neemt ik afstand van het verleden en benadrukt ik de onomkeerbaarheid en de onbereikbaarheid ervan. Naast het maken van nieuw werk doe ik veel onderzoek in archieven. Ik verdiep mij in de omgeving en de mensen die er wonen, maar ook in die er woonden. Uiteindelijk maak ik een combinatie van foto's en teksten. In de teksten probeer ik wat was voor ik fotografeerde te visualiseren.

Behalve eigen werk maak ik ook werk in opdracht.

Mijn werk is te koop voor informatie kunt u contact met mij opnemen via mijn contactpagina of email dirk@dirkkome.nl

Dirk Kome (Netherlands, 1976) studied Photography at the Rietveld academie and at the Rijksakademie of Visual Arts in Amsterdam.

In his work he examines what the passing of time does to people and their surroundings. The characteristic style of Komes somewhat eccentric subjects are lovingly captured. This poetic eye and a distinctive feel for light and texture cause a deceptive simplicity. Almost unconsciously the viewer enters the interior of the subjects' universes.

Kome started in 1999 with a series about his parents and brother at their farm. Then followed the rest of his family, the area he grew up and the people who live there. Once he starts a series, he keeps going back untill the people have died and their homes are gone.

He received various stipends and took part in solo and group exhibitions in Europe and Asia. His work is in the collections of museums, companies and individuals.

For more information please contact me through my contactpage or email dirk@dirkkome.nl